Historisk Tidsskrift
Copyright © by Den danske historiske Forening.

UNIVERSITETSSPECIALER I HISTORIE 2002

VED

ERIK JØRGENSEN

103:1, 246-261.

Se litteraturfortegnelse i pdf-format

Københavns Universitet

Jeppe Nielsen Wernberg: Forandring brydes. En komparativ undersøgelse af forandringsbegrebet i udvalgte værker af Friederich Nietzsche, Michel Foucault og Norbert Elias.

Niklas Olsen: Gerhard Ritter, Carl Schmitt and Friedrich Meinecke. »Dialogues on Politics and History«.

Ditte Petersen: Problematikken omkring det tværfaglige samarbejde mellem historikere og arkæologer i Danmark - med udgangspunkt i debatten omkring middelalderen og vikingetiden.

Jacob Friis Kjærgaard: Den æstetiske fordring. En undersøgelse af grænselandet mellem historie og litteratur belyst ved tre litterære fejder mellem danske historikere og forfattere samt et forslag til en ny historisk forskningsstrategi, som afprøves på et nutidigt faghistorisk værk.

Maria Borggard Sibo: En køn historie. Genstand og projekt i moderne dansk kønshistorisk praksis.

Mikkel Kaels: Historieformidling - et eksempel på bred og lødig historiedokumentarisk formidling med udgangspunkt i formidlingens svage position indenfor historievidenskaben.

Louise Dahl Christensen: Indvandringens historie på danske museer. En analyse af udvalgte museers permanente udstillinger om indvandringen til Danmark mellem 1500-1970.

Randi Damsted Rasmussen: »Ein Unglück für die Deutschen« - en undersøgelse af den tyske historieskrivning om den sidste tyske kejser Wilhelm II.

Anette Viffeldt Pedersen: En vurdering af Livias formelle og uformelle magt, i sammenhæng med en konfrontering af den livia-fjendske historieskrivning.

Poul Martin Ploug Pedersen: Vita Martini. Helgen. Tekst. Kultur.

Alexandra Pilegaard Lind: Jødeforfølgelserne 1348-1350 betragtet ud fra en komparativ analyse mellem det tyske rige og kongeriget Aragonien. En irrationel voldshandling?

Rikke Malene Ilsted Kristensen: Syfilis i Danmark - en kulturhistorisk analyse, ca. 1500-1672.

[p. 247]

Thomas Dam Olsen: Fremstillinger af Christian II og Det stockholmske Blodbad. En historiografisk undersøgelse af udviklingen i historieskrivningen om Christian II og Det stockholmske Blodbad, fra Poul Helgesens Skibykrønike, over de bredere værker til Kai Hørbys fremstilling i Gyldendals Danmarkshistorie.

Charlotte Guldberg Bønni Bravo: Borgerlig portrætkunst fra 1536 til 1850 - en analyse af den borgerlige selvforståelse udtrykt i familieportrætter.

Lars Olsen: Død over Danmark - et speciale om pesten i Danmark fra 1550 til 1711.

Pernille Ipsen: Et bryllup mellem to kulturer i 1614. En litterær og en etnohistorisk metodisk tilgang til et kulturmøde i Nordamerika.

Berit Margrethe Christensen: Klinten i Herrens Ager. Spørgsmålet om religiøs tolerance i Danmark 1660-1700.

Louise Steensgaard: På sporet af den »Vestindiske Philosophie« - en undersøgelse af kreoliseringen af eurocaribierne i Dansk Vestindien i det 18. århundrede.

Pia Dudman Nielsen: Udviklingen af magtstrukturen i Vestindisk-guineisk Kompagni i perioden for dets handel og transport af slaver, sept. 1697 til feb. 1734.

Bo Mortensen: Dansk taktik 1700-1740.

Christian Nicolaisen: Frihed, fornuft og dyd. Udviklingen af et politisk/ ideologisk oplysningsbegreb i Danmark-Norge 1740-1770.

Mariane Morsing: Den offentlige fattigforsorg og dens gennemførelse i praksis med udgangspunkt i 1700-tallets lovgivningsmæssige ramme.

Leif Aalund Jensen: Den civile administration i Danmark i sidste halvdel af 1700-tallet med særlig henblik på amtmændene over Nykøbing amt.

Else Michelsen: Historier i landskabet - eller beretninger og officielle fremstillinger om hegn og gærder i bondesamfundet i Danmark ca. 1750-1900.

Niklas Thode Jensen: En verden til forskel? Undersøgelser af sundhedsvæsenet og lægerne i Dansk Vestindien, 1755-1830.

Pernille Sonne: At skabe lyst for ungdommen til gavnlig virksomhed. Søetatens almueskoler i Nyboder 1786-1826.

Birgitte Vedel-Larsen: Ladegaarden. Et fabriksanlæg af det mindre kostbare Slags for arbeidsløse og huusvilde Personer.

Trine Fastrup Nielsen: Afgrænsningen af ufornuften. Fra dårekiste til terapeutisk anstalt for afsindige i første halvdel af 1800-tallet i Danmark.

Christian Donatzky: Britisk emigrationspolitik 1815-1834 - skabelse af en koloniseringspolitik.

[p. 248]

Thomas Landbo: Den danske regerings politik i forbindelse med tilblivelsen af aftalerne af 1851-52. Med særligt henblik på perioden fra 18. oktober 1851 - 28. januar 1852.

Linda Noes Jensen: »Sukkerdoktorer«. Sympati og antipati i opfattelsen af homøopati og homøopatiske behandlere i Danmark 1833-1920.

Siyamak Zabihi-Maghaddam: The Babi-State conflicts of 1848-1853.

Anders Kofoed Bendtsen: Jonas Collin - en guldalderskikkelse.

René Ruby: Konstruktion af den blinde. Ca. 1850 til 1914.

Maria Legarth: Nyt fra Amerika. En regional og lokalhistorisk konfrontationsanalyse af udvandringen fra Vordingborg og Præstø, 1868-1903.

Jonas Bechgaard: Småborgerne i Paris 1871-1906 - en empirisk undersøgelse.

Svend Skafte Overgaard: Køkkenet og laboratoriet. Moderniseringen af dansk madkultur 1888-1913 med særligt henblik på de madkulturelle diskurser i skolekøkkenet og det offentlige rum.

Anne-Marie Brummerstedt: Kvinders vej ud på arbejdsmarkedet. Lærerinder, sygeplejersker, læger, præster.

Henriette Jørgensen: Den videnskabelige fortælling - nyere kønshistorisk forskning afprøvet på lægevidenskabens kvindesyn i Danmark 1880 til 1920.

Thomas A. Møller: Fra Paris 1889 over Djursland til Stuttgart 1907: Arbejderbevægelsen om de fremmede.

Kirstine Vangkilde Nielsen: »opdragelse, ikke straf«. En undersøgelse af ungdomsfængselstankens gennembrud i Danmark.

Rune Clausen: The Better Class - strategier i den racemæssigt sammensatte middelklasse på St. Croix 1902-1917.

Martha A. Ebbesen: Rule Australia? Australian imperialists on the development of dominion autonomy 1910-1927.

Morten Geert Nielsen: Politisk kultur på venstrefløjen 1917-1920.

Nina Flindt-Jensen: Håndboldspil og kvindelighed i 1920’erne.

Pernille G. Poulsen: Arbejde som straf - et studie af tvangsarbejdsstraffen med Sundholm som case.

Toni Marquard: Opdragelsen/socialiseringen af piger i det nazistiske Bund Deutscher Mädel - tradition eller nytænkning?

Allan Borup: Volksgemeinschaft i det Tredje Riges førkrigsperiode. Nazisternes forsøg på at integrere arbejderne i deres samfundsutopi.

Tine Nyggaard Thyssen: The Association of Catholic Trade Unionists i Pittsburg, 1938 - 1942. En - i antikommunistisk henseende - pluralistisk eller ensporet organisation?

Søren Christian Hartling: De danske jøders placering i samarbejdspolitikken april 1940 til august 1943.

[p. 249]

Mark Mau: »Business as usual?« De dansk-tyske handelsrelationer under besættelsen. En analyse af Udenrigsministeriets embedsmænds politik i regeringsudvalget.

Henrik Lundtofte: Gestapo. En undersøgelse af Gestapo i Danmark 1943-45 med henblik på personel og radikalisering.

Ulrich Lyngaard: Eftertidens syn på »Die Weisse Rose« og ungdommens modstand mod nazismen.

Morten Erik Sørensen: Den hvide rose. Ungdomsopposition og -modstand i Tyskland.

Sten Lundø: Drei Beiträge zum Phänomen »Hitler«. Eine methodischquellenkritische Überprüfung von drei Dokumenten, die wichtig für die Einschätzung des Denkens und Handelns Adolf Hitlers am Ende seines Lebens sind. Hintergründe, Analysen und Erkenntnisse aus heutiger Sicht.

Gert Johansen: Brud eller kontinuitet? En studie i den danske historieskrivning om besættelsestiden med det formål at søge efter brud eller kontinuitet.

Ulla Paulsen: Retsopgøret med det tyske mindretal i Nordslesvig. En undersøgelse af den sønderjyske opinion i perioden 1945-1948.

Julie Gitte Lindholm: Danmark og det tyske spørgsmål 1945-55. En undersøgelse af Danmarks fredskrav til Tyskland efter anden verdenskrig.

Hans Erling Koch-Nielsen: Kold krig og hed debat - historiografien om årsagerne til den kolde krig søgt analyseret og forklaret gennem historikerens samtid.

Ulrich Peter Schultz Petersen: Hoovers FBI. En undersøgelse af FBI’s politiske kontakter og antikommunistiske aktiviteter, herunder overvågningstiltag i perioden 1945-1972.

Simon Bojsen-Møller: OPEC’s magt - historien om en myte 1950-2000.

Ulrik Bo Andersen: Vesttysk sikkerhedspolitik 1958 - 1963.

Lone Legendre: Algeriets nationale krise - en analyse af den aktuelle krise i perspektiv af kolonitiden og de første nationale bevægelser.

Sebastian Lang-Jensen: National modstand og international solidaritet. Venstrefløjens modstand mod EF 1957-72.

Bo Bjørke: Mellem USA og Europa. Tradition og fornyelse i britisk udenrigspolitik i forbindelse med forhandlingerne om medlemskab af EF 1961 til 1963.

Thomas Nilsson: Den første generation af Rote Armee Fraktion - en undersøgelse af forudsætningerne for Rote Armee Fraktions opståen og videre udvikling.

Lars Bruun: Rote Armee Fraktion. Tysk terrorisme på venstrefløjen 1968-77.

[p. 250]

Tine Kastrup: Forhandlingerne om Spaniens optagelse i EF. En analyse af forhandlingsforløbet og forhandlingsfaktorerne.

Søren Borschenius: En analyse af SV-regeringens forudsætninger og forløb.

Kresten Juel: Tit-tit-borte-tit-tit. Fra lokal-kamp til global-kamp - BZs liv i 1980’erne.

Peter Stampe Langballe: SDI’s indflydelse på Mikhael Gorbachevs underskrivelse af INF-traktaten.

Jacob Jul Nørup Pedersen: Nation & trussel. En historisk analyse af Ruslands nations- og trusselsopfattelse i perioden 1991-2000.

Katrine Kristoffersen: Europa-Parlamentet og det første direkte valg - et spørgsmål om effektivitet eller deltagelse.

Torben Madsen: Mellem marked og hierarki. En komparativ analyse af industrielle klyngedannelsesteorier.

Aarhus Universitet

Janne Larsen: »Danmarks politiske forbrydelse«. En analyse af konstruktionenaf Danmark som fjendebillede i norsk historieskrivning 1814-45 og fjendebilledets betydning for udviklingen af norsk national identitet.

Casper Bo Dunø: Fra gamle til nye fjendebilleder. Historiepolitik i nyere fransk-canadisk historieskrivning.

Heidi Bjørn Pedersen: Historisk formidling. En undersøgelse af den fagvidenskabelige formidlingsproblematik i det moderne danske samfund.

Torben Eirby: Historieformidling gennem rejser - belyst ud fra Eirby Historiske rejsemål.

Anders Kristian Krogager Andersen: Landbrug, samfund og krigsførelse i Athen og Attika - en undersøgelse af de landbrugsbaserede ‘oikoi’ i Athen og Attika i det 5. og 4. århundrede f. Kr.

Bolette Falbe-Hansen: Oprør og identitet i oldtidens Palæstina 180 f.v.t. - 70 e.v.t.

Anne Louise Ebbensgaard: Kristendommens indførsel i Danmark belyst via arkæologiske kilder.

Helena Rotvig Kristiansen: Kirken i det norrøne Grønland.

Claus Nymann Christensen: Ledingsvæsenet i Danmark ca. 1085-1241 - især belyst udfra det berettende kildemateriale.

Jesper Mathissen: For Gud - med Gud. En undersøgelse af hvorvidt Tempelherrerne i det 12. - 14. århundrede kan karakteriseres som hellige krigere ud fra en abstrakt definitionsmodel.

Tanja Harders Lentz: En dansk nation i senmiddelalderen? - En analyse af nationsudviklingen i Danmarks senmiddelalder fra ca. 1340 til 1536.

[p. 251]

Nikolaj Pilgård Petersen: Hærstørrelse og fortifikationsudvikling i Danmark-Norge 1500-1720. En kvantitativ analyse af den danske udvikling med henblik på en afprøvning af Geoffrey Parkers tese om den militære revolution.

Mette Kjær Pedersen: De nørrejyske købstadsmarkeder 1650-1850.

Bente Lundbye: Brødremissionen i Dansk Vestindien 1732-1760. En undersøgelse af missionens forhold til omgivelserne.

Anne Dorthe Holm: Det Patriotiske Fællesskab. En analyse af enevældens patriotiske fællesskabsfølelse med særlig henblik på dyrkelsen af de kulturelle og sproglige særtræk samt forholdet til de indvandrede tyskere 1750-1770.

Gitte Nielsen: Forholdet mellem fædre og døtre i de amerikanske sydstater i perioden 1783-1865 - en historisk analyse på baggrund af kildemateriale fra fem familier.

Ruth Juul: Hestekur. Beslagvæsen i Danmark 1773-1873.

Dorte Christensen: Korruption i enevældens lokaladministration. Kassemangel blandt herredsfogeder i de første tre årtier af 1800-tallet.

Mette Frisk: Christian Birch - en korrupt embedsmand i centraladministrationen i begyndelsen af 1800-tallet.

Rasmus Salbøg Kristensen: Byfoged, Enevælde og Korruption - En undersøgelse af det danske statsapparats behandling af to korrupte byfogder i den senere enevældes tid.

Michael Fæster Jensen: En analyse af Orla Lehmanns historiesyn og politiske virke i perioden 1830 til marts 1848.

Steen Rosenvinge Lundbye: Fra underofficer Romm til Aarhus Gymnastikforening af 1880. En undersøgelse af 1800-tallets private gymnastik og idræt i Århus - med et udblik til Randers.

Berit Guldmann Hornstrup: Ærøskøbing i 1800-tallet. En redegørelse for købstadens indre udvikling og en undersøgelse af mulige forklaringer på dens stilstand.

Marianne Ninna Philipsen: »Jeg ved ikke hvor min plads er i verden« - En beretning om Johanne Louise Heibergs liv med vægt på hendes forhold til idealer i den borgerlige romantik.

Jeppe Norskov Kristensen: Købstadens metamorfose. - Industrialiseringens følger for den århusianske byudvikling.

Lisbeth Jensen: Konstruktionen af seksuel perversion i dansk psykiatri 1880-1907.

Anne Dandanell: Det kvindelige tyendes vilkår i Danmark 1880-1910.

Kristian Jepsen Steg: De blakkede. Nationalt neutrale i Nordslesvig ca.1890-1940.

[p. 252]

Peter-Ulf Rasmussen: Peter Munch, »Det ny Aarhundrede« og Højskolen. En analyse af P. Munchs tidsskrift »Det ny Aarhundrede« med særligt henblik på forholdet til folkehøjskolen.

Christine Krüger Hansen: Tjenestepigers leve- og arbejdsforhold - en sammenligning af herregårdspiger og bypiger i starten af 1900 årene på baggrund af erindringsmateriale.

Peder Hofmansen Fihl: Woodrow Wilson - studier omkring en amerikansk præsident som beslutningstager mellem kristelige, agrare og politiske forestillingsverdener og realiteter.

Mikael Frausing: Turistforeningen for Danmark i mellemkrigstiden.

Susanne Fjord Kristensen: Fra »Vift stolt på Codans bølge« til »Kattejammerrock«. - Sang i skolen 1918-1976.

Niels Frederik Lund: Det Delte Hjerte - Danske udvandrere mellem fortidens danskhed og nutidens New Zealand i drømme og længsler, i dagligdag, i familieliv og socialt samvær. Et mentalitetshistorisk studie.

Solveig Skovmose Madsen: Socialdemokratiets nationalisering i 1930’erne. Det nationale perspektiv i den politiske retorik.

Gitte Engelund: Britisk Tysklandspolitik fra 1935-1939 - belyst gennem Hitlers brud på Versaillestraktaten.

Jesper Jørgensen: »Vort parti er et dansk parti«. Danmarks kommunistiske Parti og det nationale, 1936-1976.

Mettelene Stervbo-Kristensen: Finnebørn i Danmark - studier i en Krigstids-evakuering 1939- 2001.

Puk Elmstrøm Nielsen: Alsangen i 1940.

Elisabeth Reumert: Erik Scavenius som udenrigsminister 1940-1942.

Peter Clausen: Amerikansk Tysklandspolitik i perioden 1941-1945.

Carsten Højmark Mortensen: Den strategiske bombeoffensiv mod Tyskland under Anden Verdenskrig.

Henrik Madsen: Folketingsvalget 23. marts 1943 - en valganalyse.

Peter Dyhr: Propagandalinjen i BBC’s danske udsendelser august 1943- maj 1945.

Jesper Boutrup Eriksen: Beslutningen om at benytte atombomben - en vurdering af forskningssituationen særligt i relation til præsident Truman-administrationens alternativer.

Ann Christine Madeleine Léturgie: Det franske kommunistpartis politik fra 1944-1947. Mellem en fransk kommunisme og en sovjetstyret strategi.

Niels Behrendt Jørgensen: At forene frihed og tryghed. Arbejdsmarkedskommissionen og formuleringen af den aktive arbejdsmarkedspolitik 1949-54.

[p. 253]

Stefan Flyger Jørgensen: En mislykket tysk genforening? - en analyse af Stalin-noten og de tyske reaktioner i 1952.

Morten Frank Sørensen: Danmark og seksdageskrigen. En analyse af den danske politik overfor Israel fra 1949 til 1967 med særlig vægt på perioden april - november 1967.

Karin Hansen Bergstedt: Fra folkepension til ældrekommission. Danske ældrepolitik fra 1950 til 1982.

Poul Steiner Jensen: Vejen til selvstændighed for Sudan - en undersøgelse af Storbritanniens politik op til den Britisk-Ægyptiske aftale af 12. februar 1953 om selvstyre og selvbestemmelse for Sudan.

Hans Jørgen Slivsgaard: Våbenbrødre, men ikke broderfolk. Etableringen af et dansk-vesttysk forsvarssamarbejde 1954-1961.

Lotte Rickers Bennedsgaard Olesen: Norden i FN. En undersøgelse af nordisk politisk samarbejde i FN i perioden 1956-1965.

Peter Hansen-Damm: Fremmedmodstand i dansk politik 1956 til 1987. En undersøgelse af fremmedmodstanden i dansk politik specielt med henblik på den formative periode 1979 til 1987 og Fremskridtspartiets rolle heri.

Mads Elleberg Petersen: »Hurtigere, højere, stærkere« - en analyse af holdningen til doping 1959-2001 på baggrund af en undersøgelse i dansk cykelsport.

Steffen Longfors: Styr på forskningen? - Om bestræbelserne på at formulere en dansk forskningspolitik i perioden 1965-1989.

Marie Vestergaard: Kinas kulturrevolution 1966-1976. »En revolution helt ind i sjælen.«

Christina Voigt: De polsk-jødiske flygtninge i Danmark 1968-72.

Morten Jakobi Nielsen: Højredrejning i USA. En analyse af den nye konservative højrefløj og dens integration i det republikanske parti siden 1960erne.

Kenneth Kristensen: Fremskridtspartiet under Glistrup. En analyse af samspillet mellem Fremskridtspartiets organisation og folketingsgruppe 1972-1984.

Michael Fjølner: Film og politik i Tamil Nadu. M.G. Ramachandran som filmhelt og politiker.

Henrik Rosleff: Den autonome bevægelse i Danmark 1981-2000.

Henrik Mølgaard Frandsen: Europæisk Integration set fra en komparativ føderalistisk vinkel.

Henrik Løvig: Den europæiske sikkerheds- og forsvarsidentitet. En analyse af udviklingen i Den Europæiske Union 1992-1999.

[p. 254]

Syddansk Universitet, Odense

Rasmus Dahlberg: I mangel på et søm... En undersøgelse af kontrafaktisk historieskrivning og dens kaos- og kompleksitetsteoretiske aspekter.

Claus Thøgersen: Digital bevaring og teknologisk forældelse.

Anne-Mette Jakobsen: Historieundervisningens udvikling 1958-1982 i det almene gymnasium.

Rasmus Kjærbye Petersen: Hvor den frie er mest fri og slaven mest slave. Et nyt syn på kildematerialet om Sparta og heloterne.

Søren Lyng: Metropolen Rom og den afrikanske ‘annona’. En undersøgelse af de nordafrikanske provinsers betydning for Roms levnedsmiddelforsyning i 4. og 5. årh. e.v.t.

Klaus Svenson og Bjarke Stagstrup: Gudssoldaten.

Henrik Kristensen: Tempelriddernes Oprindelse. En evolution af kirken mod et eget voldsmonopol med et specielt syn på teksten »De Laude Novae Militiae«.

Heidi Bach Hansen: Gilderne mellem to øvrigheder. En undersøgelse af gilderne i Odense og Svendborg fra 1400-1550.

Bodil Frandsen: »Med borgmestres og rådets menige brødres vilje og samtykke«. En undersøgelse af forbindelsen mellem Guds Legemslav og magistraten i senmiddelalderens Aalborg.

Dorte Nørregaard Madsen: Hovedgårdenes antal og placering 1500-1800. Hovedgårde i privat eje, oksen, kronen og fæstegården.

Kaare Skødt Boye: Die Spanische Kollekte 1606-1621. Et toldregnskab fra Danzig.

Rikke Djernis Thøgersen: Nationalisme i 1600-tallets Danmark? En afprøvning af Adrian Hastings model på dansk kildemateriale.

Gitte Larsen: Patronatsrettens betydning for kirkernes vedligeholdelsesgrad i det 18. århundrede. En undersøgelse af C.T. Engelstofts tese om den private ejendomsrets skadelige indflydelse på kirkernes vedligeholdelse med udgangspunkt i kirkerne i Bjerge Herred og det fynske rytterdistrikt 1701-1798.

Rikke Pedersen Glüsing: Familiekonstitution i 1700-tallets Vestjylland - en undersøgelse af mulige sammenhænge mellem befolkningsudvikling og agrare forhold.

Niels Kring og Lotte Saxdorff Brinkmann: Fattige eksistenser - Værdigt og uværdigt trængende i Odense i anden halvdel af 1700-tallet.

David Hind: Dinosauren i justitsministeriet - de danske politikasser 1819-1963.

Mette Ladegaard Thøgersen: De rurale byer på Fyn. En definition, registreringog typologisering.

[p. 255]

Ole Koch: Det fynske guvernement.

René Søborg Larsen: Linieføringen af de danskkontrollerede jernbaner på den jyske halvø frem til 1864.

Iben Krusborg Stephensen: Sinti og Roma - et marginaliseret mindretal. »Zigeunerpolitik« i Slesvig-Holsten og det øvrige Tyskland fra 1867 til nutiden.

Susanne Hansen: Den oversøiske udvandring fra Ærø i perioden 1868-1908.

Thomas Gudjonsson: Hvem sad på flæsket? En undersøgelse af det organisatoriske samspil mellem De samvirkende danske Andels-Svineslagterier i perioden 1897-1913.

Morgan Mathiesen: De moralsk åndssvage i Danmark 1899-1923.

Hanne Cordes Christensen: Jernbanens påvirkning af Sottrup sogn omkring 1900

Lars Kristian Thøgersen: Frivilligt Drenge Forbunds start i Odense.

Frank Michael Gajda Jørgensen: Nur Toren und Leute ohne Einfluss... En undersøgelse af motiver og roller i og omkring Rubin-affæren.

Mogens Kragsig Jensen: Afløsningen af de danske majorater 1909-1919, en analyse af bisiddernes og de politiske partiers standpunkter og stillingtagen, med vægt på de konservative partier.

Jan O. Kongstad: Den militære flyvnings udvikling i Danmark 1910-1932.

Claus Friborg Jakobsen: Nedgangen i fødselstallet i Danmark 1910-1940.

Mikkel Kühl: Marstals handelsflåde 1911-1921. - Et eksempel på provinssøfartens vilkår i årene omkring første verdenskrig.

Kasper Bach Nielsen: Fondsbørsloven 1919. Regulering af Fondsbørsen i København 1914-30.

Jesper Bolund Nielsen: Ideologi i dansk spejderkorps Sydslesvig 1919-1945.

Mette Yung Petersen: Den danske Pariføring i 1926.

Claus Corneliussen: Dr. C.F. Heerfordt. Historien om en glemt dansk Supereuropæer og hans forhold til den politiske elite i Danmark.

Antoinette Bruun: Vejen til Diktaturet. En undersøgelse af Mussolinis og Hitlers konsolidering af deres interne og eksterne magtposition i Det Fascistiske og Det Nazistiske Parti og i samfundet som helhed.

Pia Knudsen: Kommunistiske og socialdemokratiske flygtninge i Danmark 1933-1941.

J. Michael Lykke Sørensen: Danske Racehygiejnikere 1933-45. Med særlig henblik på de tyske relationer. 

[p. 256]

Dorthe Anette Holm Hansen: Det sorte guld. En beretning om tørvearbejdet på Fyn under anden verdenskrig.

Adrian Tresoglavic: Nazistisk kriminalitetsbekæmpelse i Danmark. Forfølgelsen af »asociale« og »vaneforbrydere« efter 19. september 1944.

Michael Nielsen og Jakob Raae Petersen: Fra Kyst til Kyst. Dannelsen af Atlantpagten 1945-1949.

Andreas Jakob Brabrand Skov: Den kinesisk-sovjetiske alliances tilblivelse. En undersøgelse af de politiske relationer mellem Kinas kommunistiske parti og Sovjetunionen fra ca. 1945 til 1950.

Martin Franke: Pasaffæren. Den illegale udvandring af tyske videnskabsmænd via Danmark til Argentina 1947.

Kaj Rasmus Jeppesen: økonomisk teori, finanspolitik og politikere. En undersøgelse af aspekter ved dansk finanspolitik fra 1945 til 2000.

Mette Hjære Klingenbeck: Kuppet mod Mohammad Mussadiq i august 1953. Den amerikanske regerings vurdering af den politiske situation i Iran forud for kuppet, på baggrund af rapporter fra hhv. de amerikanske, britiske og pakistanske ambassader i Teheran.

Michael B. Holm: Amerikansk Exceptionalisme - USA og Guatemala 1954.

Tanja Karsten: Kultur og integration i debatten om gæstearbejderne 1965 - 1973.

Dan Holst Larsen: Kernekraftdebatten i Socialdemokratiet. En analyse af Socialdemokratiets kernekraftpolitik 1973-1985.

Nikolaj Stærmose: Usikkerhed om sikkerheden. Socialdemokratisk sikkerhedspolitik 1979-83.

Jeppe Lynggaard Thøgersen: Socialindkomsten. En analyse af en socialpolitisk debat om velfærdsstatens rolle i en økonomisk krisetid.

LiseLotte Kjær Lind Pedersen: En analyse af den russiske monarkistiske og antisemitiske bevægelse Pamjats ideologi og historiesyn i den sene sovjetperiode.

Nicholas M.B. Caron: De Andre. De palæstinensiske libanesere i Danmark.

Mikkel Fjord-Larsen: Religiøs Højreekstremisme i USA - begrebshistorisk analyse af Christian Identity-kirkernes Scriptures for America, Church of Israel og Aryan Nations.

Jens Ringsmose: Den kroniske splittelse. Fremskridtspartiet 1989-1995.

Mads Karby Nielsen: De danske mediers fremstilling af Socialdemokratiets formand, Svend Auken, frem til formandsopgøret 1992.

Christel Schaldemose og Mette Søndergaard: Jytte Hilden - en biografi.

[p. 257]

Jens Peter Liljegren: Weekendavisen og opgøret med venstrefløjen. En indholdsanalytisk og kvalitativ undersøgelse af avisens historieformidlende rolle i perioden 1989-1998.

Gitte Hald: Den amerikanske embargo mod Cuba i 1990’erne.

Tina Bay Pedersen: Amerikansk Politik i Krydsild. En undersøgelse af amerikansk udenrigspolitik med henblik på krigen i Bosnien, 1992-1995.

Jesper Eriksen: Danske, multinationale virksomheder i Rusland 1994-1999: institutioner og etableringsvanskeligheder for Dandy, AssiDomän og Danfoss.

Line Bornemann Baudtler Christensen: Oklahomabomben 1995. Et angreb  indefra.

Claudia Juhl: Dansk Bistand og Demokrati i Afrika. En analyse af Danmarks demokratibistand til Zimbabwe i perioden 1995-2000.

Kirsten Bach: Polen og Danmark. Polens syn på politik over for Danmark.

Anders Morten Knudsen: Team Horsens. En samtidshistorisk analyse af et eliteidrætsprojekt.

Søren la Cour Jensen: Usama bin Laden - terrorist og retfærdig kriger?

Syddansk Universitet, Esbjerg

Bo Poulsen: Konsekvenserne af Agger Tanges gennembrud i 1825 for fiskeriet i Limfjorden. - En miljøhistorisk tolkning.

René Taudal Poulsen: Fisk, Forskning og Forvaltning - en analyse af Nordsøens fiskerirådgivning, 1974-2001.

Roskilde Universitetscenter

Tobias Kirstein og Sune Nielsen: Menneskets natur - et studie i J.G. Herders Abhandlung über den Ursprung der Sprache. Integreret med filosofi og videnskabsteori.

Jean Friis Mac Manus: Jacob Burckhardts historiesyn i en historiefilosofisk belysning.

Knud Jeppesen: Objektivitet i historieskrivning. Integreret med filosofi.

Nicolaas T.O. Mouton: On Metaphor. - A few philosophical reflections on its role in modern historiography, mostly inspired by the rather curious fact that while it is everywhere in use, it has long been treated with great contempt. Integreret med filosofi.

Karen Lilian Chamberlain: Historieformidling på internettet - om de østeuropæiske jøders immigration til Danmark i perioden 1904-17. Integreret med kommunikation.

Hanne Mortensen: Besættelsestiden - formidlet i danske børnebøger fra 1945-2000. Integreret med dansk.

[p. 258]

Henrik Ravn Lager: Hvad gør en hædersmand ? - Praksis omkring franske ridderturneringer i anden halvdel af 1100-tallet.

Carina Renander: Le Roi de fer - entre histoire et fiction. Integreret med fransk.

Thorsteinn Tryggvi Másson: Om tyve og skarnsknægte - studier i skift i strafferet på Island i 1700-tallet. Fra Jónsbók til Norske Lov og oplysningstiden.

Oliver Vanges: Terra Nullius - Ingenmandsland. Kulturmøder i Australien 1788-1792.

Morten Michaelsen: Socialdemokratiet - teorier om partiets reformisme.

Søren Sønderstrup: Mellem borgerlig ethos og kreativ krise. Vekhiantologien og debatten om den russiske intelligentsia 1909-1910. 1905- revolutionen i Rusland, liberale og religiøse bevægelser.

Ester Højgaard Jensen og Maria Lukowski Geerdsen: Fortidsbrugen i samtidskritikken - skønlitterær anti-moderne kulturkritik i 1920’erne.

Marcel König: Deutscher Geist im dänischen Haus. Eine ideehistorische Untersuchung des schleswigschens Grenzstreites der 1930er Jahre unter besonderer Berücksichtigung einer deutschen und dänischen Nationalbewegung.

Lena Kriegbaum Mardikian: Ungdommens seksuelle adfærd - en offentlig debat fra 1940-45 om ungdommens ændrede seksualitet.

Mikkel Kirkebæk og Rune Holm Andersen: NSU - Nationalsocialistisk Ungdom 1932-45. Om den nationalsocialistiske ungdomsopdragelse der foregik i NSU.

Sarah Lund Pedersen: Samling om Socialdemokratiet - en analyse af Socialdemokratiets kampagne mod kommunisterne 1945 - 1947.

Kirsten Oldenburg: Der Kampf um die deutsche Schule. Beurteilung der Schulreformdiskussion der westlichen Besatzungszonen in den Jahren 1945-49. Integreret med tysk.

Bente Vinge Pedersen og Karen Lynggaard Thøgersen: Retsforbundet 1947 - 1960. Protest mellem krigsøkonomi og velfærdsstat?

Merete Ettrup: Den mentalhygiejniske fornuft - en analyse af Ungdomskommissionens betænkning fra 1952: »Den tilpasningsvanskelige ungdom.«

Pernille A. Bengtsen og Rasmus H. Frimodt: Fagbevægelsen og politisk udvikling i Burkina Faso. En analyse af interaktionen mellem fagbevægelsen og politiske regimer (1960-1987). Integreret med Internationale udviklingsstudier.

Sara Linell: Nytter kulturen? - Studie i 1980’ernes medborger, beboerog kulturhuse.

[p. 259]

Anja Voss Hansen og Julie Avery: Unionsborgerskabet - at være eller ikke at være Europæer. Integreret med filosofi og socialvidenskab.

Aalborg Universitet

Gustav Lassen-Vernal: Religionsskiftet i Norden 700-1200. Den seneste skandinaviske forskning 1990-2000.

Benny Larsen: Religionsskifte og samfundsomvæltning - skifte af religion hos slaviske stammer i det 10. til 12. årh.

Morten F. Lausten: Englands kontinentale udenrigspolitik i perioden 1618-1630.

Flemming Christensen: Den katolske fare. Danmarks anspændte forhold til de katolske magter op til kejserkrigen.

Allan Andreasen: Erhvervspolitikken under Christian 4. og Christian 5. Et komparativt studie.

Sanne Andersen: Orla Lehmanns demokratiopfattelse.

Mette Juhler: Skabelsen af den færøske nationalbevægelse - en redegørelse for perioden fra ca. 1845 frem til den endelige foreningsdannelse på Færøerne i 1889, med særlig vægt på nogle af initiativtagerne bag og deres ideer.

Frank Michael Johansen: Kvartersdannelse i Hjørring by ca. 1870-1920.

Martin Larsen: Nazismen i Aalborg 1931-45.

Lasse Taagaard Jensen: Revisionist, Traditionalist, Realist og New Left. Fire syn på amerikansk diplomati i 1930’erne.

Jacob H. Larsen: Nationalisme og modstand i Danmark o. 1930-1942.

Thomas Søndergaard: Dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik 1945-49. Den danske indmeldelse i NATO.

Thomas Lund: Fremkomsten af de humane ledelsesteorier, human relations og human ressources i Danmark ca. 1940-1970 set fra en samfundsmæssig og institutionel synsvinkel.

Jens Balder Skov Asmussen: Danmark i Kapitalismens Guldalder. Hvorfor forekom der særligt høje vækstrater i Europa 1950-1973? Hvorfor havde Danmark lave vækstrater 1950-1958?

Charlotte Olsen og Helle Louise Frantsen: En kulturhistorisk undersøgelse af moderniseringen af Grønland - med særligt henblik på at identificere de danske politikeres billede af Grønland og grønlænderne.

[p. 260]

Oversigt over afleverede specialer i 2002

Universitetet Personer Specialer M K
KU 74 74 42 32
AaU 64 64 35 29
OU 68 64 42 26
Esbjerg 2 2 2
RUC 29 23 14 15
Aalborg 16 15 12 4
Ialt 253 242 147 106

Oversigten omfatter alle de specialer, jeg i 2002 har udpeget censor til. Der er tale om en meget markant stigning, næsten 30% flere end i 2001. Går vi tilbage til 1998, det første år med mere end 100 afleverede specialer, kan vi konstatere lidt mere end en fordobling. Vedrørende relationerne mellem de enkelte universiteter er det især påfaldende, at Syddansk Universitet ligger på niveau med AaU og KU. Da der optages næsten dobbelt så mange på KU som på OU, er der et problem: hvor går studenterne hen? Det kan jo ikke kun være et forsinkelsesspørgsmål, for så ville forsinkelsen på et eller andet tidspunkt blive indhentet.

Næsten alle skriver individuelle specialer. Måske skyldes det en tro på, at dette er en fordel, når man skal søge stilling, og jeg kan da også meget vel forestille mig, at en sådan tro kan være velbegrundet, selv om flere og flere erhvervsfunktioner udøves i teamwork.

Forholdet mellem antallet af kvindelige og mandlige specialestudenter har ikke ændret sig fra 2001, hvor kvindernes antal også udgjorde 42%.

Nedenfor har jeg lavet en grov opdeling på kategorier og perioder, grov fordi det udfra titlen alene er vanskeligt at se, om det er rigtigst at anbringe et speciale det ene eller det andet sted, og også fordi nogle specialer nok burde stå to steder.

Historiografi, metode, teori, formidling
21
Oldtid
 5
Middelalder
14
Ca. 1500 - 1789
31
Ca. 1789 - 1945
97
1945 -
74

[p. 261]

I det væsentlige passer denne fordeling til det mønster, der kendes fra tidligere år. Det er historien efter 1500 og især efter 1789, der er helt dominerende, og der er påfaldende få specialer om middelalderhistorie, på KU kun 2 ud af 74 specialer. Det er fortsat emner med særlig tilknytning til dansk historie, der fylder mest, hen imod 2/3 af alle. Når der vælges emner uden for dansk historie, synes det som om lidt flere vælger emner, hvor de skal bruge andre sprog end engelsk. - I de seneste år har flere talt om den politiske histories renæssance. Det kan man ikke se i studenternes valg af specialeemner, hvor det endnu er alt andet end politisk historie, der er det overvejende.