Historisk Tidsskrift
Copyright © by Den danske historiske Forening.

Universitetsspecialer i Historie 2007

ved

Margit Hurup Grove

108:1, 301-316.

Se litteraturfortegnelse i pdf-format

Københavns Universitet

Teori og metode

Michael Bachkati: Fremkomsten og udviklingen af moderne videnskabsteori. Fra filosofi til videnskabsstudier.

Louise Herping Jørgensen: DANSK HISTORIE. www.danskhistorie.dk.

Sarah Yigzaw: Rollespil: en tidstypisk formidlingsform?

Sarah Ven: Hysteriske og selvsultende kvinder? En sygdomsforståelse i et kønsteoretisk perspektiv.


Antikken

Troels Hjort Lassen: Total krigsførelse i antikkens Grækenland. Nødvendigheden af letbevæbnede soldater og kavaleri 431-390.

Thomas Poul Larsen: DAIMON. En historisk undersøgelse af det antikke religiøse daimon-begreb fra bronzealder til klassisk tid. Med analyser og definitioner af begrebet som det optræder hos Homer, Hesiod, Platon og udvalgte førsokratikere.

Eva-Marie Wollenberg: Sykofantens rolle i det athenske demokrati.

Mikkel Spangsbøg Micheelsen: De seleukiske kongers administration. Provinsadministration i Lilleasien og Babylonien. En analyse af de administrative elementer og embeder i det seleukiske rige, med udgangspunkt i en sammenligning af kildematerialet fra den vestlige provins, Lilleasien, og den østlige, Babylonien.


Middelalder

Tania Weber El-Azem & Hans Ewald Hansen: »... en underlig lydløs hændelse«. En belysning af Danmarks overgang fra asatro til kristendom med fokus på kontinuitet i kult og tro.

Peter Jegsen Sønderby: Sven Estridsøn ifølge Adam af Bremen.

Thomas Kristian Hebøll-Holm: Vendertogterne og dansk krigsførelse i 1100-tallet.

[p. 302]

Camilla Luise Dahl: Strige, glissing, skaut. Terminologiske undersøgelser af genstandsfeltet hovedbeklædning samt typologiske angivelser deraf i skriftlige kilder ca. 1200-1600, med særligt henblik på komparative studier af dragtforskningens terminologiprojekter og termanvendelsen i samtidige kilder.

Axel Ulrik Claus Harms: Kongedragter.dk.

Lars Weise Lauritzen: William af Malmesburys karakteristik af danerne i Gesta Regum Anglorum og De Elsino, Abbate Ramesiensi.

Ida Rosenstand Lou: Den lindiske tempelkrønike: tekst og historie.

Anders Reinholdt Nielsen: Fra marksten til murværk. En ressourceøkonomisk analyse af det danske landsbykirkebyggeri 1100-1300.

Jacob Tullberg: Det konsultative monarki. Konsolideringen af de vesteuropæiske kongeriger 1100-1400 - et ikke-feudalt perspektiv.

Alan Malligsen: Digital formidling af kulturhistorie i ABM-regi. Et casestudie i Absalon.nu-projektet.

Gregory Barnes: Pirates and Piracy in the Waters of Scandinavia 1375-1660.

Marie Vibeke Bjørslev Secher: Kræfterne bag reformationen i Viborg.


Nyere og nyeste tid

Martin Wilson Christiansen: Staten og de syge og fattige i byerne 1536-1757.

Malte Blegvad: Verdenshistorie ca. 1500-1800 set på flere måder, netop nu.

Carin Helena Husted Winther Ishøy: Den preussiske hær 1653-1815. Statens herre - eller statens tjener?

Mikael Rasmus Nielsen: »Kære Land-Folk, og Venner«. Et studie af den estiske bibeloversættelse fra 1739. Om stats- og nationsdannelsesprocesser i Baltikum i 1700-tallet.

Iben Kristine Engberg: Københavns Børnehus 1605-1790. Fattigdom og tvang gennem to århundreder.

Britt-Mari Bakkegård Ege Bak: Et anderledes fæstegods. Universitetet og kommunitetets fæstegods i 1700-tallet.

Louise Kæmpe Henriksen: Vikingetiden i 1800-tallets historieskrivning. Om begrebets konstruktion og anvendelse.

Mette Marie Strandberg: Eline Boisen, Johanne Heiberg og Eleonore Christine Tscherning. Partnervalg, ægteskab og moderskab i tre kvindebiografier fra 1800-tallet.

Caroline Nyvang: Medie og måltid. En boghistorisk undersøgelse af de trykte danske kogebøger i 1800-tallet, med særlig fokus på deres fremstillinger af det gode måltid.

[p. 303]

Klaus Bentzen: Pestens smitteveje. En diskussion af årsagerne til sygdommens smitte under den anden pandemi.

Johan P.V. Laustsen: Når historien skal formidles. En arbejdsrapport til et formidlingsprojekt bestående af de fire film: Portræt af en konge; Portræt af en kejser; Kæmp for alt hvad du har kært; Ekskursion til Normandiet.

Christian Ringskou: Man skal smede, mens jernet er varmt. En undersøgelse af mikrohistoriens potentiale som forlæg for det folkloristiske repertoirestudie eksemplificeret ved en analyse af smeden Thygge Pedersens fortællinger.

Peter Walthersdorf Frederiksen: Kampen om den offentlige hygiejne. En undersøgelse af offentlige hygiejnedebatter i sidste halvdel af 1800-tallet.

Rikke Christina Kongerslev: Hysteriske kvinder? Den danske lægevidenskabs opfattelse af kvindelighed og sindssygdom i 1800-tallet.

Helle Gro Tybjerg-Pedersen: Louis Petersens Stiftelse for Familiemødre. En mikrohistorisk undersøgelse.

Lars Oxfeldt Røge: Et ideologisk skift i kraft af et formativt moment.

Martin Møller Grønbæk: Klassisk økonomi i Danmark. En økonomisk-historisk analyse af bogen Om Arbejdets Ordning.

Nikolai Hald Rahlf: Identitet og handling. En undersøgelse af de sønderjyske arbejderorganisationer mellem revolution og national kamp.

Charlotte Hoffman-Bang: »For tyskerne reves om Dannmark«. Italesættelsen af det nationale symbol Niels Ebbesen ved jubilæerne 1840 og 1940.

Mikkel Kjeldsen: Fangebeskæftigelse og fængselsvæsen i Danmark. Argumenter og praksis i det danske fængselsvæsens anvendelse af fangebeskæftigelse mellem 1860’erne og 1960’erne.

Jens Viffeldt Pedersen: Dansk antisemitisme 1870-1900. Studier af jødefremstillingen i danske vittighedsblade.

Christiane Ottosen: Den ambivalente alliance. En magtpolitisk analyse af Storbritanniens udenrigspolitiske linje over for USA omkring 1900.

Mads Kulmbak Hansen: Børnehjælpsdagen. Børnehjælpsdagens historiske udvikling set ud fra pressens synspunkt.

Peter Agerbo Jensen: At gøre Rusland sikkert for demokrati? USA’s udenrigspolitik over for Rusland, 1917-20.

Erwin Christensen: Erindringspolitik i Spanien. Hvordan man i det demokratiske Spanien forholdt sig til Den Spanske Borgerkrig og etableringen af det frankistiske diktatur.

Ulrik Leth: En undersøgelse af de begivenheder, som førte til Finlands indtræden i Anden Verdenskrig på tysk side imod Sovjetunionen.

[p. 304]

Jens Melvej Christensen: Look to the Sky. The Influence of Airpower on US strategy in the Pacific 1900-1945.

Christian Pagter Hall: Temaer i dansk islamforskning 1900-1950. En videnskabshistorisk analyse af dansk islamsforsknings tilblivelse.

Nicolaj Christiansen: Partiernes kamp om udenrigspolitikken. En komparativ analyse af Socialdemokratiet og Det konservative Folkepartis udenrigspolitik i 1930’erne.

Jesper Valdemar Fischer: Dannelsen af en østtysk national identitet (1949-1961).

Hans Ammendrup: Grønlands Styrelse 1939-48. Et direktorat i spidsen for udviklingen?

Christian Stenmann Kiirdal: Offentlighed om Thulebasen og dansk atomvåbenpolitik. En analyse af graden af offentlighed om den danske og amerikanske sikkerheds- og atomvåbenpolitik omkring Grønland i årene 1949-1968.

Søren Scheelke Edeling: Cancer i velfærdsstaten. En analyse af Sundhedsstyrelsens tiltag og policy-skabelse på cancerområdet, med fokus på strålebehandling i Danmark 1945-1974.

Kirsten Lylloff: Konfiskation af tysk og japansk ejendom efter 2. Verdenskrig.

Ulla Marie Hejlesen: Materielle interesser i den amerikanske udenrigs- og forsvarspolitik i perioden 1945-1970.

Stina Wernersson: Fra Marshallplan til Atlantpagt. Dansk politik i dagspressen 1947-1949.

Christina Bruun Vandborg: Hans Hedtoft, Erik Eriksen og nordisk samarbejde 1952-1956.

Lars Bue Bjørner: A Little Touch of Harry. Truman-administrationen og optakten til Den Kolde Krig, med særligt henblik på Alger Hiss-sagen.

Lasse Nielsen: Årsagerne til den anden Big Red Scare. En undersøgelse af årsagerne til den antikommunistiske dagsorden i det amerikanske senat.

Tenna Jensen: The making of Europeans. An analysis of post-war promotion of a European identity on the European and national level.

Karin Rønnow Jørgensen: Det danske adoptionsområdes udvikling i det 20. århundrede set i et internationalt perspektiv. Kontinuitet og brud 1950-1999.

Karen Christina Elholm Rasmussen: For folkets sundhed og moral. Den reglementerede prostitution i Danmark i internationalt perspektiv.

Sonja Holm Jensen: Svangerskabsdebatten i 1950’ernes Danmark. Svangerskabsafbrydelse, sterilisation og prævention i lov og debat.

[p. 305]

René Marc Petersen: Ikke så tilbageholdende endda … En undersøgelse af dansk industris internationalisering i perioden 1950-73.

Christian Wienberg: Virksomheden som varemærke. Case-studier af mindre danske bryggeriers markedsføringsstrategier 1950-2006.

Lotte Bryde Mengel-From: Danmarks holdning til USA’s ageren i Guatemala 1954, Cuba 1961 og 1962 og Den Dominikanske Republik 1965.

Malfridur Gardarsdottir: »Akja, vi misforstaar hinanden…« Om sproglig konstruktion af nationalidentitet i dansk og islandsk dagspresse omkring to officielle bilaterale begivenheder i 1954 og 1971.

Kicki Grundorph Pedersen: Socialdemokratiet og Marshallpropagandaen.

Ida Jørgensen: Råderum, magtrealisme og værdipolitik i den danske beslutning om at deltage i fredsstyrken på Cypern i 1964.

Andreas Berger: Arbejderflertallet 1966-1968, et politisk samarbejde? En analyse af den socialdemokratiske regerings politiske strategi i relation til det parlamentariske samarbejde med SF, med særlig vægt på formuleringen af den danske sikkerhedspolitik.

Malthe Emil Sørensen: IFU, DCK, forskningen og opinionen. Debatten om støtte til privat dansk investeringsvirksomhed i udviklingslandene 1967-84.

Dorthe Salling Kromann: Folketingsdebatten om dansk fjernsyn. Tiden fra statsradiofoni til DR. Et bidrag til dansk fjernsynshistorie.

Lars J. Pedersen: Formandsopgøret i Socialdemokratiet. En fortælling i udvikling.

Ragnhild Helene Mostert: Charterturisme - mere end grisefest? Udsnit af dansk charterturismes udvikling 1960-2000.

Niels Porse Sørensen: Fra protest til paragraf. En analyse af drivkræfterne i arbejdsmiljøpolitikken 1970-1998.

Simon Avlund Hansen: Udviklingen i SF’s EF-politik 1972-1993.

Marlene Herner Svendsen: Socialdemokratiets sikkerhedspolitiske udvikling i perioden 1979-1988.

Anne Dahlgaard Wæhrens: Auschwitz-Birkenau: Erindringssted og turistattraktion.

Christoffer Emil Bruun: Erindringen om Danmark i Den Kolde Krig.

Zlatko Jovanovic: Tuzla - den mest tolerante og mest jugoslaviske by i Bosnien? Etnisk jugoslavisme i Bosnien-Hercegovina 1981-1995.

Haris Huremovic: Årsagerne til krigen i Kroatien 1991-1995 med særligt henblik på de militære operationer, der førte til krigens afslutning.

Katrine Jessen: Social integration eller systemets kolonisering? Det offentliges bevillinger til de frivillige sociale organisationer 2003-2005.

[p. 306]

Bjarke Skaaning Petersen: Danske dagblades dækning af konflikten mellem Israel og Hizbollah 1996-2006.

Steen Uffe Tommerup: Danske militærspillefilm som mentalhistorisk kilde.

Helle Nysted Andersen: Parcelhuset på nydansk. Analyse af en række nydanske familiers betydningsdannelser i og med parcelhuset.

Martha Haarløv: Byporten vender tilbage. Et formidlingsspeciale.

Sune Vangsgaard Lauridsen: Norden på nettet. Hvordan IT har gjort Nordens rigsarkiver tilgængelige for flere.

Katrine Agnete Würtz Jensen: Mellem nationale og fælles interesser. Europæisk integration i historisk perspektiv.

Ida Dyhr: USA og Mellemøsten. En historisk analyse af USA’s udenrigspolitik over for Mellemøsten, med fokus på Iran og Irak i perioden 1979-2001.

Klaus Christensen: Saudiske overlevelsesstrategier. Saud-regimets indenrigs-og udenrigspolitiske reaktioner på Den 2. Golfkrig og 9/11.

Martin Brorson Prag: Nye allierede under »The New World Order«. Gamle fjender under »The War on Terror«. Det syrisk-amerikanske forhold 1989-1993 og 2001-2005.

Laust Øland Schouenborg: States in Need of Couples Therapy? Reconciliation and Conflict in the Post-Enlargement Russian-Lithuanian Relationship.

Piyathida Beth Butda: Modens anatomi. En historisk-sociologisk analyse af moden i moderniteten.

Anja Nymand Hansen: Fra underdog til tiger. Økonomisk boom og ændringer i det irske samfund.

Jannik Karoli Plum Nielsen: Islams rolle i Irans indre politik. Religiøst dogme eller realpolitisk værktøj?

Søren Kyster Hvelplund: Sydkaukasus - en konfliktplaget region med stormagtsinteresser.

Morten Dahl Nielsen: Zapatista-bevægelsen og det glokale perspektiv. Diskursiveringen af en alternativ globalisering.

Niels Pathuel Kruse Larsen: 100 års grunde til at skrive om G. A. Hagemanns kollegium. Om formidlingsprocessen bag et jubilæumsskrift.


Århus Universitet

Teori og metode

Michael Riber Jørgensen: At konstruere fortiden. Om mundtlig tradition og kollektiv erindring i de islandske sagaer.

[p. 307]

Niels Henrik Rasmussen: Engang var vinduerne i Kronborg muret til. En analyse af dansk og svensk historieskrivningstraditions behandling af Skånes fortid, til belysning af den moderne nationalismedebat om Skåne.

Lola Bundgaard Hansen: Herregårde mellem sted og ikke-sted. En analyse af to udstillinger og deres formidling som løsrevet fra eller koblet til stedet, deres historiesyn og mulighedsbetingelser for skabelsen af historiebevidsthed.

Sidsel Feldskov Windinge: Krigsfilmens fiktive virkelighed.


Antikken

Troels Hornbæk Pedersen: Hoplitten. Falankskrigsførelse i det arkaiske og klassiske Grækenland.

Helle Juul Madsen: Oraklet i Delphi og den attiske tragedie. Drama og religion mellem erfaring og forestilling.

Jonas Dahl: Fra småstat til stormagt. Udviklingen af demokratiet i Athen 514/13-490/89.


Middelalder

Charlotte Primdal: Kristningen af Island. 1200-tallets erindring om 900-tallet, ifølge et udvalg af islandske sagaer.

Simon Kyhn-Madsen: Iscenesættelsens kunst. Kongemagtens legitimering og fremvisning i overgang fra høj- til senmiddelalderen i kong Valdemar 4. Atterdags Danmark.

Sune Buur Ogilvie : »…the Swenske wore uhørsamme Wndersatte«. En undersøgelse af statsdannelsesprocesser og centraladministrative reformer i Danmark under Christian II.


Nyere og nyeste tid

Flemming Cornwell Madsen: Med loven under armen. Christian den IV’s trolddomslovgivning anno 1617, en del af en akkulturationsproces?

Søren Ingesen Jansen: Statstankens udvikling - fra den engelske borgerkrig til og med den franske revolution 1640-1794.

Torben Albret Kristensen: Her har jeg rod? Den danske bondes geografiske mobilitet i 1700-tallet.

Trine Raaby Jensen: Et kollektivt individ og et individuelt kollektiv i relation til straf. Mentalitet, samfund og straf i Danmark 1700-1840.

Frede Jensen: Landbo-revolutionen? En analyse af forandringerne i det danske landbosamfund i sidste halvdel af 1700-tallet.

Jesper Tolstrup: Niels Blicher og bønderne - i hælene på en civilisationsagent.

[p. 308]

Rasmus Winther Bie: Her gives også nogle Præster som agerer Læger. Læger og præster i sundhedsvæsenet 1782-1867.

Anne Sofie Vemmelund: For en god ordens skyld. En empirisk og teoretisk analyse af disciplineringen af de fattige i Sorø købstad 1803-1933.

Morten Kragh: Britisk uformel imperialisme i Kina 1815-1914. En diskussion af udviklingen af de sino-britiske relationer i det 19. århundrede.

Jeffrey Brown: Guild Socialism. A Study of Guild Socialism and its Historical Antecedents.

Frank Bache Andersen: Herning fra tinghus til jernbane. Byens udvikling belyst igennem tilgange af parceller, byfunktioner og befolkning 1827-1877.

Michael Schacke: Camillus Nyrop. Kirurgisk instrumentmager og bandagist i hans samtid 1838-1883.

Jeppe Arnesen Nørgaard: Den dansk-tyske treårskrig 1848-50. Patriotisme og nationalisme i danske krigsdeltageres dagbøger og breve.

Peter Bjerg Mikkelsen: Taiping-oprøret - i spændingsfeltet mellem religiøse og sociale faktorer.

Karina Teglgaard Sørensen: Lutherske frikirker i Danmark 1850-1870: baggrund, stiftelse og udvikling.

Lars Vognsen Jensen: Tekniske uddannelser i Horsens 1857-2007. Et jubilæumsskrift bliver til.

Anders Ellegaard: Congo-hospitalet 1863-1917. En arkivbaseret analyse af hospitalets vanskeligheder, med hovedvægt på missionschef Jakob Rafts betydning.

Rikke Mosegaard Jørgensen: Arbejderliv. Tekstilarbejdere i Herning 1876-1930.

Lykke Kjerrumgaard Jensen: Lys og nærvær i en tid med fravær. En undersøgelse af Anna Anchers menneskesyn 1880-1919 ud fra hendes miljø og tidens mentalitet.

Anne Sofie Rechnagel Szulevicz: Frisk luft i kolonihaven. En undersøgelse af fritidsaktivitet i Århus i perioden 1890-1925.

Mette Greve Hansen: Forsørgelses- og tvangsarbejdsanstalten i Ålborg 1893-1963. Fra genopdragelse til resocialisering.

Karen Spillemose Christiansen: 1850’ernes selvhjælpsbevægelse og 1860’ernes selvhjælpsbegreb.

Anders Møller Gade: Søjlen og Træet. En beskrivelse af Julius Langes kunst og menneskesyn, mellem tilintetgørelse og skabelse, i perioden 1874-1896.

Mikkel Kirkedahl Lysholm Nielsen: Virksomhedshistorisk undersøgelse af A/S Bayersk-og Hvidtølsbryggeriet Odin i Viborg 1899-1940.

[p. 309]

Anne Sofie Krogh Knudsen: En ordentlig Havebruger! En undersøgelse af Kolonihaveforbundet for Danmarks arbejde for kolonihavesagen 1910-1940.

Stine Marie Christensen: Det danske socialdemokratis nationalisme 1913-61.

Lars Damkjær: Til fest på Dybbøl. En analyse af dybbølfesternes historie- og symbolbrug 1914-45.

Niels-Erik Sandell: Lenin eller kaos? Den bolschevikiske centralkomite kontra kadrerne, februar til juli 1917.

Rasmus Humlum: Fra social indignation til nationalt fællesskab. Om Socialdemokratiets valgkampstrategi i mellemkrigstiden.

Flemming Johansen: En analyse af tre venstreintellektuelles rejser i Sovjetunionen 1922-1950.

Stine Isaksen Larsen: »…där möter man fosterlandet själft«. Nationale identitetskonstruktioner i receptionen af Jean Sibelius og Niels W. Gade.

Anders Elvang: Embedsmand under besættelsen. Knud Selgen Styhr og Danmarks politiske og økonomiske tilpasning til den tyske besættelsesmagt 1940-43.

Nicolai Hansson: Danskere i allieret krigstjeneste under Anden Verdenskrig.

Louise Lomholt Pedersen: Udviklingen af den internationale handelspolitik 1941-1995 - fra ITO til WTO.

Marc Chaillioux: Interneringen af japanere i USA under 2. verdenskrig. En undersøgelse af den anti-asiatiske holdnings opståen på den amerikanske vestkyst og af dens betydning for beslutningen om internering.

Line Stejlborg Mikkelsen: De tyske SS-Einsatzgrupper på Østfronten. Holocaust og udryddelsen af de sovjetiske jøder.

Maria Grangaard Nyby: Frihed for Loke som Thor? En undersøgelse af demokratiforståelserne i den danske demokratidebat 1945-46.

Thomas Lund Hansen: Grindstedværket 1945-1973 i lyset af Michael Porters teori.

Anders Kaarsholm: Innovative tiltag på Århus Oliefabrik 1945-85 i lyset af Michael Porters teorier.

Thomas Kann Christensen: David og Goliath. Dækningen af Israel-Palæstina-konflikten i danske aviser 1948-93.

Anja Udolph: Kollektive Erinnerungen im Wandel. Aspekte der deutschen Auseinandersetzung mit Flucht und Vertreibung nach 1949.

Kristian Ravn Paaskesen: De selvstændige satellitter. En analyse af forholdet mellem Sovjet og dets småstatsallierede under Den Kolde Krig, set i et periferi-centrum-perspektiv.

[p. 310]

Kim Mikkelsen: Forholdet mellem hovedstaden og provinsen i Danmark. En analyse af de statslige institutioners betydning i et historisk og nyinstitutionalistisk perspektiv.

Kasper Skovgaard Møller: Industrirådet og handelsliberaliseringen. En analyse af Industrirådets holdning til OEECs liberalisering af den europæiske handel samt af de europæiske markedsplaner i perioden 1953-1960.

Rasmus Rosenørn Hviid Jensen: De danser tæt og inderligt … En undersøgelse af de danske billedugeblade Se og Hør og Billed-Bladets fremstilling og omtale af politikere 1954-2004.

Louise Christiansen og Christopher Harrison: Tak til Danmark. En systemteoretisk analyse af iscenesættelsen af grønlandsk identitet iagttaget gennem italesættelser i perioden 1960-85.

Jakob Poulsen: En midlertidig løsning? En analyse af den danske politik i EFTA 1960-1970.

Jesper Sigh: Altruisme og økonomiske interesser. En analyse af dansk udviklingspolitik i perioden 1960-1977 med fokus på interesseorganisationerne Mellemfolkeligt Samvirke og Industrirådet.

Christian Thue Frank: Om at finde balancen. En kvalitativ analyse af den konservative argumentation i kulturdebatten 1960-1970.

Søren Tørslev Andersen: Udenlandsk arbejdskraft? En analyse af fagbevægelsens, arbejdsgivernes og myndighedernes holdning til anvendelsen af udenlandsk arbejdskraft i 1960’erne og frem til indvandringsstoppet i 1973.

Søren Fabricius: Socialdemokratiet og Vietnamkrigen. En analyse af Socialdemokratiets holdninger og politik over for USA’s krig i Vietnam 1964-73.

Mette Vibjerg Hansen: Arbejde, det skal da gøre ondt? En historisk undersøgelse af hvordan lovgiverne, KAD og Bang & Olufsen forholdt sig til arbejdsmiljø i 1970’ernes Danmark.

Maria Hastrup: Folkemordet i Rwanda. En historisk analyse af folkemordet i Rwanda med fokus på årsagssammenhænge samt FN’s rolle.

Allan Grønkjær og David Holt Olsen: Fodbold, fair play og forretning. Dansk klubfodbolds historie.

Karina Kjærsgaard Suhr Nielsen: Hollywood som historieformidler og bevidsthedsdanner, eksemplificeret gennem en analyse af Steven Spielbergs Schindler’s List.

Marie Søe Halkjær: Nye signaler i Mellemøst-politikken? En analyse af den danske stillingtagen i konflikten mellem israelere og arabere 1971-1974.

[p. 311]

Mirjam Brunbjerg Bech: Politisk aktiv: Det kristne Højres stigende indflydelse på amerikansk politik, cirka 1979-2000. En analyse af de kristne højreorganisationer og deres udvikling set i lyset af ressourcemobiliseringsteori.

Jesper Toft Hansen: Det mentale usikkerhedsfelt. Diskurser og begivenheder i den danske eurodebat år 2000.

Helle Berthold Christensen: Det danske sprogs udvikling - nedertysk, engelsk, europæisering og globalisering.

Niels Klingenberg Vistisen: Danske civil-militære relationer 1990-2006.

Liv Andersen: Fortiden som redskab. En historiebrugsanalyse af Holocaustbenægtelse i Iran.

Carsten Ege Møller: Har terrorister mediestrategier? En kildekritisk analyse af mainstreamforskeren Brigitte Nacos.


Syddansk Universitet Odense

Teori og metode

Anne-Mette Sørensen: Hvorfor bevare?


Antikken

Tia Bjørnholt Christiansen: Kvindespind og moderlig list i det tidlige romerske principat. Tacitus’ portrætter af Agrippina Maior og Agrippina Minor.


Middelalder

Søren Rohwedder: Indvandring i Danmark i middelalderen. En komparativ analyse af indvandrere i tre danske købstæder.

Peter Jensen: Korstogene og Nordatlanten.

Clara Tissel Jacobsen: Fra nordisk sørøver til verdensborger.

Rita Mortensen: Margrethe den 1. og korstogsbullen af 1401.

Maria Søndberg Clausen: Vantroens børn. En undersøgelse af gravølsskikken 1540-1645 med særligt henblik på almuen.


Nyere og nyeste tid

Anette Guldager Boye: Troldomsprocesser på Fyn.

Marianne Weigel: Lejesoldat i Nyborg 1774-1814: integreret eller isoleret?

Per Nielsen: En undersøgelse om udvalgte Helgesen-myters formål og efterliv, samt forholdet til kendt og ukendt viden om Helgesens person i et forsøg på at afdække myternes sandhedsværdi og tegne et mere nuanceret billede af personen Helgesen, og om muligt bibringe ny viden om ham.

[p. 312]

Majbritt Kjærulff: Fynske forsamlingshuse på landet. En historisk-geografisk registrering og analyse af fynske samlingssteder på landet med særligt henblik på forsamlingshuse opført i perioden 1871-1910, deres ideologiske eller lokalpolitiske baggrund, geografiske spredning og funktionsperiode.

Morten Blaabjerg: Uhyret der sagde puh!puh! Maxim-geværets logistik i det mørkeste Afrika, fra Gordons fald til slaget ved Omdurman, 1885-1898.

Eva Johansen: Tjenestepigernes situation i perioden 1880-1990.

Poul Lauridsen: Det socialdemokratiske neutralitetsbegreb. En afdækning, forklaring og vurdering af forskellige tolkninger af det socialdemokratiske neutralitetsbegreb i dansk sikkerhedspolitik i det 20. århundrede med udgangspunkt i den tyske begrebshistorie.

Henrik Sommerlund: Danske fanger i kz-lejre.

Niels Bjørk Pedersen: Årsager til Koreakrigens udbrud, 1945-1950.

Jakob Dippel Rasmussen: Tjekkoslovakiets afvisning af Marshall-planen 10. juli 1947.

Torben Skov Refsgaard: Blikket mod Balkan.

Bo Vestergaard Thiesen: En analyse af højere uddannelser i Egypten i perioden 1954-2005, herunder en kvalitativ undersøgelse af 19 studerendes bevæggrunde i valget af en videregående uddannelse.

Kenneth Hornemann: Dansk FN-politik 1956-65. En neoliberal institutionalistisk analyse af Danmarks deltagelse i FN’s fredsbevarende operationer.

Agnete Hjort Pøhlmann Jessen: National identitet i dannelsesfaget dansk 1961-2003. Dannelsesidealerne i folkeskolens faghæfter.

Jens Lynge Larsen: International konflikthåndtering under krigene i eks-Jugoslavien, 1991-1995.

Anne Stokkendal: Imod velfærdsstaten - for velfærdssamfundet! Udviklingen i Anders Fogh Rasmussens velfærdspolitiske retorik 1992-2005.

Jacob Knage Rasmussen: Dansk Folkeparti og den diskursive kamp. En diskursanalytisk undersøgelse af Dansk Folkepartis forvandling fra prygelknabe til parlamentarisk grundlag, i perioden fra partiets oprettelse den 6. oktober 1995 til det danske folketingsvalg november 2001.

Rasmus Arrild Frank: Solidaritet og den danske presse.

Henrik Tirsbæk Jørgensen: Debattonen om »de fremmede«.

Helene Hedegaard Pedersen: En analyse af Den lille Havfrue som erindringssted.

Ninna Stenstrup: Pro- og kontraargumenter i den danske debat om Tyrkiet i EU.

Fritz Ulrich: Muhammed-krisen i Jyllandsposten og Politiken.

[p. 313]

Syddansk Universitet Esbjerg

Antikken

Anne Marie Baunbæk Juhler: Memoria Damnata i det 3. århundrede (235-260).


Nyere og nyeste tid

Christina Mølgaard Christensen: Den glemte reform. Socialloven af 1942.

Jeanette Sørensen Jensen: Ehrenreich. Isenkram gennem tre generationer i Grenå. En lokal erhvervshistorie.

Toke Jensen: Internering og deportering af allierede statsborgere i Danmark under besættelsen.

Lasse Bisbjerg Nielsen: Cypern 1 - det første kontingent danske FN-soldater på Cypern i 1964.


Roskilde Universitetscenter

Teori og metode

Kitt Ann Andreasen: Hul i historien? Om formidling af fortiden på firmahjemmesider.

Anders Moe & Philip Preusse: Katynmassakren i dansk historiografi og debat.

Ulla Sauerberg: Rejseguiden i et forandringsperspektiv. En analyse af rejseguidens konstruktion og udvikling samt udarbejdelsen af en rejseguide til unge post-turister.

Kristian Iversen & Ulla Nedergaard Pedersen: Et glemt folkedrab erindres. Fortidsfortolkning, politik og identitet i erindringen af det armenske folkedrab.

Sara E. Brinck Jørgensen, Mie Matjulski & Katrine E. Simon: Fortælling og fortolkning. En undersøgelse af skolebøgers fremstillinger af de slesvigske krige med fokus på dansk national identitet.


Middelalder

Simon K.B. Papousek: De engelske langbueskytter i slaget om Agincourt 1415.


Nyere og nyeste tid

Ingrid Balle & Tommy Balle: Fra tvangsarbejdsanstalt til aktivering. Forsorg og tvang - et socialpolitisk makkerpar.

[p. 314]

Morten Hansen: Skolen - kirkens datter? En undersøgelse af de religiøse agenters rolle i sekulariseringen af Danmark.

Andre Bentsen: De kongelige arbejdsmænd.

Louise Engberg: When two elephants are fighting. Atrocious behaviour against non-combatants in warfare.

Martin Rovang Jensen: Det farlige fællesskab. Hemmelig og forbudt kommunikation blandt fanger i de danske fængsler, 1842-1947.

Mikkel Borgwardt: Ministre kommer og går - embedsværket består. En undersøgelse af departementschefstyret under besættelsen.

Niels Borch Rasmussen: Tysk mindretal i Argentina. Politisk kultur, identitet og erindring efter 1945.

Morten Hatorp & Daniel Durst-Andersen: Dansk modstand mod Vesttysklands optagelse i NATO. En undersøgelse af NATO-modstanden i Danmark 1950-1955.

Bettina Bruun: Børnekultur? Om DR’s børne-tv 1965-2007.

Helle Strandgaard Jensen: TV til børn. En analyse af Danmarks Radios børne- og ungdomsafdelings programpolitik og produktioner 1968-1972.

Katrine Kruse: Forkyndelse og kundskaber i en religiøst mangfoldig folkeskole. Kristendomsundervisningens udvikling fra 1975 til 2006.

Mikkel Zwergius Christensen: Den socialistiske by efter genforeningen. Et studie af byudviklingstendenser i Halle an der Saale.

Inge Christensen: Peacekeeping in Moldova - Managing the Transdniestrian Conflict.

Louise Hornbøll Hviid: Mændenes Hjem - socialt arbejde mellem kirke og velfærdsstat.

Anette Eriksen: National identitet i Matador og Krøniken. En analyse af pressens italesættelse af de to tv-serier.

Kamilla Busse: Fra det Osmanniske Rige til Den Europæiske Union. En historisk analyse af den tyrkiske minoritets situation i det bulgarske samfund fra osmannertiden frem til i dag.


Aalborg Universitet

Teori og metode

Lone Karmark Venderby: At være i tiden - om kollektiv erindring og historievidenskab.

Kirsten Boelskifte: Æstetisk kommunikation i museumsudstillinger. Formidling af historien eksemplificeret ved besættelsestiden.

[p. 315]

Middelalder

Steen Stokholm: Magtstrukturen i det danske kongedømme ca. 958-1182.

Rikke Bay: Aspekter af et kulturmøde. Studier i jødisk eksistens i forbindelse med det jødisk/kristne kulturmøde i det 11. og 12. århundredes Ashkenaz.

Mads Bjerregaard: Frankrigs konflikt med Spanien i Italien 1494 -1529.

Anette Uggerhøj & Marie Charlotte Jensen: At bede med fødderne. Den danske adels og gejstligheds pilgrimsrejser fra Knud den Store 1027 til den danske reformation i 1536.


Nyere og nyeste tid

Joan Høj Jacobsen: The Gunpowder Plot. Attempted Regicide in 1605.

Søren Jensen: Irske og skotske sten i den snoede vej til den engelske borgerkrig.

Pia Olivia Baun Lind: Dansk herregårdsbevaring.

Lars Bo Hansen: Mogens Abraham Sommer: »Herrens mindste tjener, de underkuedes ven«.

Ruben Lindberg: Skabelsen af den moderne psykopat.

Tomas Skovsgaard Bertelsen: Chamberlain og appeasement.

Martin Jürgensen: Samarbejdspolitikens moralske dilemma. En historiografi.

Rasmus Troels Krarup Hjortshøj: Fra amatørisme til professionalisme.

Tea Dahl Christensen & Ivan Lind Christensen: Grønlandske fællesskaber. En historiografisk analyse af dansksproget historisk vidensproduktion 1946-1999.

Lasse Grønborg: Italesættelsen af rockmusikken i 1950’erne og 1960’erne.

Jens Rønnest Stærkjær: Medlemsudviklingen hos de politiske partier 1950-1985. Med fokus på Danmark samt udviklingen i Aalborg.

Jacob Appel Bækgaard: Kampen om historien. Den kolde krig i den offentlige debat.

Jens Chr. Jensen: J. Edgar Hoover.

Pernille Dencker Hansen: Danmarks Radio og TV2. En undersøgelse af dansk public service-fjernsyn 1980-1996.

Morten Wulff Pedersen & Martin Christiansen: Gadens parlament. Kollektive aktører og kollektive aktioner 1989-2006.

Jes Høyer: Motiverne til Irakkrigen i 2003. En undersøgelse af USA’s angreb på Irak i 2003 set ud fra et sikkerhedsperspektiv.

[p. 316]

Oversigt over afleverede specialer i 2007

Universitetet Kvinder Mænd I alt Grupper
KU 41 57 98 0
AU 27 47 74 2
SDU (Odense) 13 27 40 0
SDU (Esbjerg) 3 2 5 0
RUC 15 13 28 5
AAU 9 16 25 3
Ialt 108 162 270 10

I alt har 270 personer udarbejdet 264 specialer. Det er en anelse færre end sidste år, hvor antallet af specialer var på 289, fordelt på 294 personer, 174 mænd og 120 kvinder. Der er dobbelt så mange gruppespecialer i år (10 mod 5), men ellers ingen markante udsving.

Tendensen med nedadgående interesse for antikken og middelalderen fortsætter. Der er 9 antikspecialer og 25 middelalderspecialer på landsplan, det må give anledning til bekymring.

Interessen for teori- og metodeemner er fortsat stor, men kan være lidt vanskeligere at afgrænse fra kronologiske aspekter, så denne kategori er ikke altid benyttet helt konsekvent.

Besættelsestid og udenrigspolitiske emner er fortsat i højsædet, men der er også mange i dansk politisk, social- og lokalhistorie.