Historisk Tidsskrift
Copyright © by Den danske historiske Forening.

ANMELDELSE

Registrum Ecclesie Aboensis eller Åbo Domkyrkas Svartbok. The Black Book of the Cathedral. Facsimile version of the 1890 edition with a new introduction and translations of the original preface and the register of documents with brief introductions. Kansallisarkisto - Riksarkivet 1996. 88 + 8 + XXXIII + 668 s., 2 ill. (97:1, 213-214)

Åbo domkirkes middelalderlige brevbog, den såkaldte Svartbok, er en af de vigtigste kilder til Finlands middelalderhistorie. Det må derfor hilses velkomment, at Reinhold Hausens udgave fra 1890 nu foreligger i et fotografisk genoptryk. Udgaven rummer 727 numre fra tidsrummet 1229-1515. Heri er dog indregnet diplomer, som ikke findes i Svartboken, men som udgiveren optog fra en i Skoklostersamlingen liggende brevbog med nær forbindelse til denne. Som angivet i genoptrykkets lange undertitel, er Hausens svenske forord og register over diplomerne oversat til engelsk, ligesom rigsarkivarens forord til genoptrykket og den kendte finske historiker Kauko Pirinens analyse af brevbogens karakter og indhold er på dette sprog. Da en god del af diplomerne er på svensk, får dog kun den svenskkyndige fuldt udbytte af udgaven. Det er dog absolut et plus, at Kauko Pirinen giver en redegørelse for forskernes, heriblandt hans egne, resultater vedrørende brevbogen. Læseren får bl.a. den ikke uvæsentlige oplysning, at den senere forskning i flere tilfælde har ændret den af udgiveren foreslåede datering. Denne omdatering er delvis allerede slået igennem i det også af Hausen udgivne Finlands Medeltidsurkunder I-VIII (Helsingfors 1910-35), hvori diplomerne fra Svartboken er optaget, omend kun i regestform. Senere omdateringer findes i spredte bidrag fra flere navngivne historikere. Ved hjælp af litteraturlisten kan brugeren af genoptrykket formentlig finde de fleste af de bidrag, der bringer omdateringerne. For den internationale offentlighed, genoptrykket iflg. forordet henvender sig til, havde det været rart med en liste over omdateringerne. En sådan liste er iflg. Pirinen under udarbejdelse, men det fremgår ikke, om den skal udsendes som supplement til nærværende udgave

[p. 214]

eller på anden vis. Det fremgår endvidere af Pirinens bidrag, at Hausens udgave har været kritiseret for sine udgiverprincipper og for sit register, der skulle rumme mange ortografiske fejl i de finske stednavne. Afvisningen af denne kritik er måske lige lovlig kortfattet, men sikkert velbegrundet.

Anders Leegaard Knudsen