Historisk Tidsskrift
Copyright © by Den danske historiske Forening.

ANMELDELSE

Søfart Politik Identitet - tilegnet Ole Feldbæk. Handels- og Søfartsmuseet på Kronborg, Søhistoriske Skrifter XIX. Redigeret af HANS JEPPESEN, ANDERS MONRAD MØLLER, HENRIK S. NISSEN og NIELS THOMSEN. Forlaget Falcon 1996. 351 s., kr. 385. (97:1, 220-221)

Når festskriftet synes at være en uudryddelig genre, så kan man formodentlig i faget historie være bredt enige om, at festskriftet til professor Ole Feldbæk på hans 60 års dag er både velfortjent og -motiveret. Ole Feldbæks forskningsmæssige aktivitet er snarest tiltaget med årene, og her er så oplagt en situation, hvor man kan påregne, at den obligatoriske, afsluttende bibliografi hurtigt vil være forældet og utilstrækkelig. Fra en oprindelig interesse omkring dansk kompagnihandel og -søfart i 1700-tallets slutning har Ole Feldbæk udvidet sit interessefelt til det meste af historiefagets bredde - den egentlige socialhistorie dog undtaget. Kronologisk har han bibeholdt tyngdepunktet i 1700-tallet med enkelte kig ned i det forrige århundrede og en udtynding op i første halvdel af det efterfølgende. Dette tidsrum i dansk historie behersker Ole Feldbæk som ingen anden dansk historiker - og at man fra et fremtrædende norsk forlag har bedt ham bidrage til en ny Norges-historie, borger for den reputation, han har erhvervet sig gennem en menneskealders virke som forsker og skribent.

Festskriftets genstand kan være tilfreds med det foreliggende bind. Omslaget viser et udblik over Københavns Havn i 1794, myldrende med fartøjer af forskellig størrelse og type, og vi er på eller omkring søen, civilt som militært, i 12 af bogens 23 bidrag. Gunner Lind lægger op til Ole Feldbæks beskæftigelse med

[p. 221]

dansk identitetshistorie, Carsten Due-Nielsen fører Feldbæks interesse for dansk neutralitetspolitik op i en nyere tid, mens to norske bidragydere markerer den aktuelle beskæftigelse med den dansk-norske helstat. Kun få bidrag falder udenfor områder, Ole Feldbæk har beskæftiget sig med, og kan i så tilfælde rangeres ind under den generelle overskrift: politik. Det er vanskeligt at fremhæve noget for noget andet, men Gunner Lind lægger faktisk meget til første bind af Dansk Identitetshistorie i sit bidrag, Frank Allan Rasmussen knytter an til den af Thorkild Kjærgaard rejste diskussion om overforbruget af de naturlige ressourcer i 1700-tallet, og Carsten Due-Nielsen får bestemt nogle hovedpositioner omkring dansk neutralitetspolitik gennem flere århundreder. Anmelderen finder ikke overraskende Ståle Dyrviks sammenstilling af landboreformerne i Danmark og Norge væsentlig - omend han næppe kan gå ind for den bastante konklusion!

Der er tydeligt markeret to typer af bidrag - elevernes og de yngre fagfællers meget konkrete undersøgelser i tilslutning til eller med udspring i Feldbæks forskningsområder, og så de jævnaldrende kollegers bidrag, der mere har form som essays eller forskningsoversigter. Uanset arten af bidragene så er de så godt som alle læseværdige - kun meget få gange undervejs har man fornemmelsen af genbrug eller pligtarbejde, når nu Ole Feldbæk fylder 60.

Claus Bjørn