Historisk Tidsskrift
Copyright © by Den danske historiske Forening.

ANMELDELSE

INGEBORG CHRISTMAS-MØLLER og GORM BRUUN HANSEN (red.): Himmelev sogns historie. Roskilde Museums forlag 1995. kr. 225. (97:1, 222-223)

Det kan vel med føje diskuteres, om sognet i dag her mod slutningen af det 20. århundrede er en meget betydningsfuld del af vor tilværelse. Kommunalreformen opbrød for alvor de gamle kommuner (ofte lig med pastoraterne), der dog havde været rammen om selvforvaltning og foreningsaktiviteter siden 1800-tallet. I store dele af landet, hvor urbaniseringen er slået igennem, kan allerede de snart bedagede »storkommuner« forekomme utilstrækkelige rum for den moderne tilværelse. Denne udvikling forhindrer dog ikke, at der fortsat er livskraft i en meget etableret genre indenfor lokalhistorien - sognehistorien. Der er måske en pointe her. Netop fordi man går til historien, så finder man også den mest historiske enhed frem som det geografiske genstandsfelt, man behandler. I det foreliggende tilfælde - Himmelev ved Roskilde - har man endvidere valgt den nedarvede disposition - et afsnit om geologi og naturhistorie som optakt til ærkæologien, så frem over kirken til landbosamfund og landboreformer og så op i 1800- og 1900-tallet en bredere vifte af emner. Der er et afsnit om besættelsen, ikke overraskende om en nyskabelse som Risø og helt forventeligt et afsluttende kapitel: »Fra landby til forstad«.

Når man indledningsvis har bestemt Himmelev sogns historie som næsten overraskende traditionelt disponeret, så har det utvivlsomt en nær sammenhæng med bogens tilblivelse. Den er et kollektivt projekt, iværksat i 1986 på lokalt

[p. 223]

initiativ, og den henvender sig til Himmelev sogns beboere. En betydelig vægt er der lagt, både i henseende til disposition, fremstillingsform og illustrationsvalg, på »før-og-nu«-perspektivet, på mands - kvindes - minde, og på at skabe en fortællemæssig nærhedsoplevelse i skildring af de gamle landsbysamfund - Himmelev og Veddelev. Det er en sognebog, der både skal fastholde en fælles erindring og vel appellere til en særlig lokal oplevelse af »tilhør«.

Bogen er resultatet af flere forfatteres medvirken - heriblandt indgår der bearbejdede dele af specialer fra RUC lige på den anden side sognegrænsen. Ingeborg Christmas-Møller har været en af de flittigste bidragydere, og først og fremmest på hende hviler skildringen af »det gamle« Himmelev som lokalsamfund. Gode behandlinger af de to landsbyers udskiftning er udsprunget af RUC-specialerne. Nogle afsnit kan forekomme vel kortfattede, og besættelsestiden bliver ren modstandshistorie. Afsnittet om forandringerne i dette århundrede er lykkedes udmærket indenfor de rammer, der er sat.

Himmelev sogns historie er i lay out og hvad angår billedsiden et præsentabelt arbejde, som Roskilde Museums forlag kan være bekendt.

Claus Bjørn